Boktips i Juletid X 2!

Jepp två boktips. Läs och njut :)
--------------------------------------
Flickan som var vacker i onödan

Skriven av: Janne Lundström.
Utgiven av: Natur & Kultur.
Sidor: 324

Handling från baksidan:
"Hon såg mörkret.
Det fanns utanför henne. Och inne i henne.
Långt borta, i mörkret utan för henne, närmade sig leoparden. Hon kunde inte se den. Ändå visste hon hur den rörde sig.
Den bar huvudet högt. Musklerna spändes och slankade, tassarna fälldes framåt och veks bakåt.
Den sprang. Den var på väg mot henne. Hon väntade på den."

Asombasin är den mest föraktade flickan i Leopardklanens by. En dag minns hon. Hon minns tiden innan hon föddes. Hon minns hur hon satt i Himmelsgudens knä. Och han lovade henne att hon skulle födas som en pojke. Är det leopardes krafter som har fått henne att minnas? Eller har hon drömt alltsammans? Eller fantiserat? Eller är hon helt enkelt galen?
Asombases minnesbilder skrämmer byns män. De menar att hon ljuger och de tänker tvinga henne att erkänna.

Kommentar:
Boken var annorlunda. Man får följa med flickans vardag som tjej i 1600-talet i västra Afrika. Dom har andra namn på bla månader och på olika ledare, vilket kan lätt göra en förvirrad. Som tur är har författaren gjort ett register på dom längst fram i boken.

Huvudpersonen känns lite irriterande ibland. Hon straffar sig själv, i början av boken, för att vara feminist och så. Det är lite dåligt. Men det blir bättre sedan.

Janne har skrivit med ett fint språk. Ett annat problem är att alla namn börjar på A. Detta är sjukt irriterande.

JAg tycker att det är jobbigt långa kapitel. Det är många stycken men det är fortfarande jobbigt. + Då och då kommer en mystisk "Jag", skriven i kursiverad text. Det är tydligen författaren. Första gången blir man typ "Wtf??? o.O". Sedan fattar man vem det är.

Boken är nog riktad till alla som inte gillar orättvisor.

Ett måste för:
Dig som gillar historiska böcker eller om du älskar Afrika. Eller varför inte till dig som är feminist?

Sammanfattning:
Boken avr tråkig i början och seg att komma in i. Men när man kommit in i den så är man fast! En mycket bra bok efter ett tag.
Betyg: 3/5
-------------------------------------------------------------------------
Som om ingenting
Skriven av Katarina von Bredow.
Utgiven av Rabén & Sjögren.

Handling från baksidetexten:
På skrivarkursen träffar nittonåriga Elin Paul. De finner en speciell samhörighet och sakta börjar det utvecklas något mer mellan dom. Elin blir kär. Allvarligt kär. Men Paul är tjugofem år äldre. Och han är far till Elins bästa kompis. Elin kämpar emot. Det får inte hända, det finns inte. Men det händer i alla fall.

Kommentar:
Jag läste boken för att se om Katarina kunde skriva på olika sätt. Till min besvikelse så var boken väldigt lik Syskonkärlek. Många sener som är lika och man blir smått irriterad på båda huvudpersonerna. Men Katarina skriver på ett underbart språk och det är nog inte den sista boken jag läser av henne.

Elin (huvudpersonen) blir man irriterad på därför att hon blir superdeprimerad pga att hon är kär. Man tycker lite synd om henne men efter typ tio sidor av gnäll så blir man "Vafan! Gå till hans affär och säg hur du känner!!!!!". Elins har även en familj som är offta osamms.

Språket är som sagt super! Jag älskar det. Man blir meddragen på 0.00 sek.

Boken är nog riktad till tjejer i tonårsåldern.

Ett måste för:
Dom som älskar Katarinas böcker och dom som älskar tjejböcker. Ett mcyket bra val även för dig som vill läsa en välskriven fantastisk bok som väcker kännslor.

Sammanfattning:
Välskriven och vacker om en omöjlig kärlek mellan en flicka och en man. Ett minus för att man irriterar sig på huvudpersonen.
Betyg: stark 4/5

Kommentarer
Postat av: Odda

Nyår med miig! :D <3

Det är det som är lite dåligt med Katarina Von Bredows böcker,alla har i stortsett samma story men en som jag tycker skiljer sig är Som jag vill vara. Har du läst den? :) Om inte, gör det! Och när jag ändå håller på, ska du läsa När vi försvann av Cylin och John Busby. En sann historia som är su sjukt gripande och bra! :)

2010-12-23 @ 14:17:51
URL: http://odansliv.blogg.se/
Postat av: Odda

Och det är? ;)

2010-12-23 @ 18:14:24
URL: http://odansliv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0